Jak vybrat chladničku

Chladnička je obvykle prvním spotřebičem, který si do domácnosti pořizujete. Jde o poměrně vysokou a dlouhodobou investici, proto je třeba mít při výběru dostatek informací tak, aby chladnička sloužila k maximální spokojenosti. Vše kolem vás prochází dynamickými změnami, u domácích spotřebičů to platí dvojnásob, ať už jde o módní trendy nebo technické parametry. Není proto od věci si připomenout nejdůležitější kritéria, která byste měli mít při výběru nové chladničky na zřeteli.

 

Volně stojící nebo vestavnou lednici?

Rozhodnout se mezi vestavnou, nebo volně stojící chladničkou je prvním krokem na cestě ke spokojenosti. Záleží na dispozici vaší kuchyně. Potřebujete diskrétní řešení zakomponované do kuchyňské linky? Potom zvolte vestavěný přístroj. Pokud řešíte problém s prostorem nebo se často stěhujete, kupte si volně stojící chladničku. Takovou postavíte na prakticky libovolné místo v domácnosti a dle potřeby s ní můžete manipulovat.

 

Lednička s mrazákem nebo bez mrazáku?

Přistěhovali jste se do garsonky a hledáte kompaktní chladničku? Pak si zvolte variantu bez externího mrazáku. Nicméně většina našich klientů dává přednost kombinovaným variantám, kde je již samostatná mraznička součástí přístroje. V souvislosti s kombinovanými chladničkami přichází na řadu i otázka vybavení jedním, resp. dvěma kompresory. Druhá jmenovaná verze nabízí dostatek výkonu pro rychlé zamrazení nově vložených potravin a možnost selektivně vypnout buď chladící nebo mrazící sekci.

 

Úsporné přístroje třídy A++, A+, A

Vzhledem k tomu, že chladnička bývá spuštěná nepřetržitě, měli bychom si pečlivě spočítat náklady na její provoz. Informace o denní spotřebě lze získat v materiálech výrobce. Nicméně tento údaj může být zavádějící, protože není v žádném vztahu s velikostí chladničky. Tento problém řeší rozdělení do několika energetických tříd, kde A++, A+, A, B  apod. Nejúspornější jsou přístroje kategorie A+ a A++, ale i zde je třeba si uvědomit, že výsledná spotřeba závisí i na tom, kam chladničku umístíte. Bude-li na ni svítit sluníčko nebo působit jiný zdroj tepla, náklady na chlazení se zvýší.

Úspornější ledničky mají dva kompresory. Pro mrazák i lednici zvlášť. Levnější a starší typy lednic mají pouze jeden kompresor k pohonu lednice i mrazáku. Pokud jste se rozhodli pro kombinovanou lednici, vybírejte tu se dvěma kompresory. Úsporu energie zajistíte také vhodným umístěním lednice - co nejdál od zdrojů tepla.

Pro běžný provoz lednice stačí mít uvnitř chladničky teplotu +5°C. a v mrazáku -18°C. Nižší teploty zatěžují ledničku a ta si bere více energie. Uvádí se, že snížení teploty o 2°C zvýší spotřebu elektrické energie až o 15%.

Dlouhé hledání potravin v ledničce a bádání, co byste si mohli dát dobrého, také není vhodné. Uniká studený vzduch a lednička musí chladit více.

 

Co by měla lednice obsahovat

Standardní vnitřní vybavení lednice obsahuje police a šuplík (jeden nebo dva). Police můžou být plastové, drátěné, nebo z tvrzeného skla. Police z tvrzeného skla patří mezi nejoblíbenější druh polic. Dále jsou v ledničce variabilně rozmístěné přihrádky a poličky ve dveřích, někdy také navíc držáky potravin, například držák na lahve, vajíčka, máslo, apod.

Některé typy lednic dokáží uspokojit i ty nejnáročnější potřeby - ve dveřích najdete minibary, výrobníky ledu i nápojový automat. Je jenom na Vás zhodnotit Vaše potřeby a zvyklosti v uchovávání potravin a vybrat tu správnou kombinaci.

 

Bílá, stříbrná nebo nerezová

Většina zákazníků si pořizuje chladničku v barvě celé kuchyně, mnoho si ji však vybírá jako první spotřebič do kuchyně, kterou teprve budují. Pokud chcete klasickou bílou, není co řešit. Jestli však hledáte moderní nerezový vzhled, měli byste znát všechny typy. Inox a nerez se liší v zanechávání otisků prstů. Inoxový povrch je broušený, na něm stopy nezanecháte (stejně jako u stříbrné barvy), nerezové provedení je vzhledově atraktivnější. Pozor na nerezový vzhled, což bývá plast nalakovaný na stříbrnou barvu.

 

Základní kritérium při výběru ledničky může být právě její typ. Existuje několik druhů lednic: 

Monoklimatické lednice

Jedná se o provedení lednice bez jakékoliv mrazící části. Monoklimatické lednice jsou využívány tam, kde řešíte problém s volným prostorem a častěji potřebujete pouze uchovat potraviny v chladnějším klimatu. Prostor pro zmrazení potravin máte vyřešen samostatným zařízením a v jiném místě.

Jednodvéřové lednice

Jednodvéřové lednice jsou standardní malé lednice určené k umístění pod pult či pracovní desku kuchyňské linky apod. Někdy se označují pojmem kompaktní lednice. Jsou žádány všude tam, kde je vyhrazen pouze malý prostor k umístění ledničky. Často slouží na hotelových pokojích, na víkendových chatách a chalupách a jako záloha v kuchyňských linkách. Některá provedení jsou však i větší, ale zachovávají nabídku jen mrazícího prostoru a ne plnohodnotného mrazáku.

Kombinované lednice

Kombinovaná lednice disponuje samostatným mrazákem umístěným dole pod chladící částí lednice, nebo nahoře nad ní. Tato kombinace lednice je stále nejžádanějším artiklem v porovnání s ostatními, přičemž více příznivců má provedení s mrazákem s výsuvnými policemi v dolní části. Rozměry těchto lednic jsou většinou standardizované ve své šířce a to na 50 cm, 55 cm, nebo 60 cm. Hloubka bývá v rozsahu 60 - 65 cm, celkový objem se pak dále řídí celkovou výškou lednice.

Kombinované lednice jednotlivých, na trhu přítomných výrobců samozřejmě disponují odlišnými designy, povrchovými úpravami a vnitřním provedením. Upřednostňovaná povrchová úprava je stále bílý lak, v poslední době značně narůstají prodeje s úpravou v laku imitujícím nerez provedení, skutečné nerez provedení nabízejí skoro všichni výrobci u produktů ve vyšších cenových hladinách.

Americké lednice

Americké lednice - Side by Side lednice jsou nabízeny v mnoha velikostech a s různě bohatým vybavením. Užší oboustranné dveře těchto lednic nepotřebují tolik prostoru k otevření, jako jiná provedení širokých lednic.

Dvoudvéřová americké lednice přináší výhodu v umístění potravin ve výši očí v  chladící i mrazicí části a tudíž snadnější ukládání, výběr a odebírání chlazených i mražených potravin. Zároveň tyto lednice nabízejí možnost tvorby ledové tříště či chlazených nápojů přímo v prostoru dveří lednice. Další výhodou je u některých lednic tzv. minibar, který využijete při obsluze vaší návštěvy. Do tohoto prostoru totiž umístíte lahve s nápoji a při servírování nemusíte otevírat celé dveře a nedojde tak k výměně veškerého vzduchu v lednici, ale pouze v tomto boxu (energetická úspora je samozřejmě veliká). Velice často se tyto lednice vyrábí v nerezovém nebo INOX (folie imitující nerez) provedení, ale tato specifikace se týká přední části, tedy dveří. Boky jsou totiž ve většině případů pouze šedé bez nerezové/INOX úpravy.

Vestavné lednice

Jde o speciální úpravu lednice tak, aby mohly být kompaktní součástí Vaší kuchyně - kuchyňské linky. Upraveno je většinou otvírání dveří tak, aby se lednice dala natěsno vsadit do linky bez ztráty možnosti plně otevřít její dveře a také povrchová úprava čelního panelu je často identická s úpravou celé kuchyňské linky. Při výběru vestavné lednice doporučujeme nejdříve získat od firmy, která Vám bude instalovat kuchyňskou linku přesné rozměry prostoru pro lednici. Montážní a rozměrový plánek lednice je potom většinou součástí.

 

Měli byste vědět

Každé zařízení vyžaduje určitou provozní teplotu. To platí i pro chladničky a mrazáky. Neměly by stát blízko silných zdrojů tepla. Ideální provozní teplota pro tuto kategorii přístrojů je 15 – 30 °C. Většina chladniček má zabudovanou funkci automatického odmrazování chladící části. Přesto vám doporučujeme si tento parametr ověřit u konkrétního výrobku. Stejně jako přítomnost beznámrazového mrazicího modulu s funkcí NoFrost. Design výrobku není všechno, velmi záleží na kvalitě provedení izolačních vrstev. Dobře navržená chladnička dokáže udržet teplotu i několik hodin po vypnutí elektrického proudu. Viz heslo „akumulační doba“ v našem slovníku.


Hvězdičky označující výkon mražení

Na některých ledničkách najdete označení v podobě 1 až 4 hvězdiček v řadě, které udává teplotu a skladovací možnosti mrazící části lednice:
*       krátkodobé skladování v řádech dnů ... teplota -6°C
**     krátkodobé skladování v řádech týdnů ... teplota -12°C
***   dlouhodobé skladování v řádech měsíců ... teplota -18°C
**** dlouhodobé skladování hluboko zamrazených potravin ... teplota -24°C


NO FROST, FROST FREE - beznámrazové technologie

Nová technologie pro rozvod a řízení proudění chladného vzduchu uvnitř lednice zajišťuje optimální rozložení teploty uvnitř lednice a v  jednotlivých jejich částech. Jednoznačně přispívá k delší trvanlivosti uložených potravin a důsledkem jejího použití je odstranění tvorby námrazy především v mrazící části lednice (odtud NO FROST). Protože tato technologie pracuje s řízením proudění vzduchu uvnitř jednotlivých částí je možné jednoduše odstavit pomocí elektronického ventilu chladící část při zachování 100% funkčnosti mrazící části a to i v případě, že je lednice vybavena pouze jedním kompresorem. Tato funkce je vítaná především v době pobytu na dovolené.


Antibakteriální úprava

Vnitřní prostory lednice jsou ve speciální antibakteriální úpravě. Jde o pokročilou technologii nánosu velmi tenké vrstvy většinou s přítomností molekul stříbra (např. SAMSUNG nabízí technologii pod názvem SILVER NANO), které zajistí likvidaci bakterií a plísní uvnitř lednice a zamezí jejich šíření.


Výběr chladničky v kostce

Chladnička je obvykle prvním spotřebičem, který si do domácnosti pořizujete. Pamatujte na to, že jako jeden z mála spotřebičů bude zapnutá neustále a pro většinu lidí jde o dlouhodobou investici. Proto je třeba si před nákupem pořádně promyslet, jaké by měla mít parametry a  výběr nepodcenit. Ty nejdůležitější si ještě jednou zopakujeme. Zkuste si proto před nákupem odpovědět na následující otázky:

  1. Má být chladnička pevnou součástí kuchyňské linky, nebo volně stojící chladničky?
  2. Hledáte přístroj s nízkou spotřebou
  3. Vyžadujete přítomnost mrazáku?
  4. Záleží vám na výkonu?
  5. Chcete chladničku bílou, nerezovou nebo s jiným povrchem?