Jak vybrat mikrovlnnou troubu

Mikrovlnná trouba se v našich domácnostech zabydlela takřka nepostradatelně. Umí značně urychlit přípravu jídla, rozmrazit jej nebo kdykoli ohřát, u multifunkčních typů je možné péct, opékat i vařit. Začněme ale od začátku.

 

Kde se bude mikrovlnná trouba nacházet

Jedná se rozhodně o základní otázku při výběru vhodné mikrovlnné trouby. Zde záleží především na vašem osobním vkusu, výběr je možný mezi volně stojícími mikrovlnkamivestavnými spotřebičemi.  Při instalaci nové kuchyně je rozhodnutí pro vestavbu jednoznačnější, ovšem i volně stojící mikrovlnka je dnes elegantním doplňkem. Design může být klasicky bílý nebo nerezový, ale výběr je možný prakticky mezi všemi základními barvami. Lze také využít atypického tvaru některých mikrovlnek pro umístění do rohu.

Na trhu je celkem velká škála rozměrů i objemů mikrovlnek. Při výběru nemějte zbytečně „velké oči“, nejmenší objem se pohybuje kolem 14 litrů, což odpovídá vnějším rozměrům (v x š x h) přibližně 28 x 45 x 39 cm a celkem snadno zde ohřejete celé kuře na větším talíři. Průměrná hodnota se pohybuje v rozmezí 17 – 34 l, zde už jsou přibližné rozměry znatelně větší až 35 x 55 x 55 cm. Dvířka se otevírají klasicky do strany (pravé a levé otevírání), u některých modelů jsou dvířka výklopná.

 

Pro jaké účely si chceme mikrovlnku pořídit

Před samotným nákupem zvažte, které funkce potřebujete a zda už se některé nenachází u jiných spotřebičů ve vaší domácnosti. Gril jistě není nezbytný jak v pečící tak v mikrovlnné troubě a pokud pouze hodláte několikrát týdně ohřát jídlo je vyšší cena za multifunkci též zbytečný výdaj.

 

Rozdělení mikrovlnek je určeno počtem funkcí ohřevu

  • Mikrovlnky monofunkční – takové jsou ideální pro ohřev, vaření a rozmrazování (využívá k ohřevu jen mikrovln).
  • Mikrovlnky bifunkční – jsou navíc vybaveny grilem.
  • Mikrovlnky multifunkční – zde kromě grilu přichází ke slovu i horký vzduch vhodný k zapékání. Další funkcí může být vaření v páře apod.
  • Mikrovlnná trouba kombinovaná s klasickou troubou.

 

Funkce mikrovlnných trub

Níže uvádíme funkce, se kterými se můžete u mikrovnek setkat nejčastěji. Je dobré mít na paměti, že různí výrobci mohou používat rozdílné názvy.

 

Vaření v páře (Steam)

Jde o zdravý způsob vaření, kdy je zachováno až o polovinu více vitamínů, než při běžném vaření. Jedná se o nejšetrnější způsob přípravy vhodný pro maso, ryby i zeleninu. Potraviny si zanechají nejen svou chuť a tvar, ale i barvu a intenzivní vůni. I mikrovlnka zvládající vaření v páře může grilovat a používat horký vzduch, ovšem i k vaření v páře jsou použity pouze mikrovlny.

 

6 smysl (6 sense)

I v případě mikrovlnných trub tato funkce zabezpečuje optimální využití energie.  Snímače teploty a vlhkosti zaregistrují každou změnu a odevzdají informaci do řídicí jednotky. Ta podle zvolené funkce upraví průběh a dobu navoleného procesu.

 

Crisp

Díky této funkci jsou pokrmy upečeny do křupava a to jak z vrchní, tak spodní části. Efekt je úplně stejný jako při tradičním pečení, akorát za podstatně kratší čas. Vše je možné pouze na speciálním talíři.

 

Jet Defrost

Funkce rozmrazuje potraviny až 7krát rychleji než je běžné. Stačí zvolit druh potraviny a její hmotnost.

 

Ostatní funkce

  • Jet Start – rychlý ohřev potravin s vysokým obsahem vody.
  • Quick Heat – rychlé předehřátí mikrovlnné trouby na požadovanou teplotu.
  • Forced Air – horký vzduch pro přípravu zákusků, kousků drůbežího masa.
  • Auto Reheat – automatický ohřev hotových jídel nebo mléka.
  • Auto Steam – funkce pro vaření v páře. Stačí zvolit hmotnost připravovaného pokrmu.
  • Jet Menu – nová automatická funkce, která usnadní přípravu zmražených jídel.

Vhodné nádobí do mikrovlnky

  • kameninové a porcelánové nádobí bez kovového zdobení
  • z plastu vkládáme pouze ty, které jsou označovány jako vhodné (termoplasty, microdor) a snesou jak vysokou, tak i nízkou teplotu. Pozor, vlastnosti, které jsou výrobcem deklarovány pro krabičku, nemusí být shodné s vlastnostmi pro víčko!
  • varné sklo
  • silikonové nádobí
  • speciální termoplastové misky s poklopem
  • speciální tlakové hrnce do mikrovlnné trouby – velmi šetří čas přípravy
  • při vaření v páře poslouží napařovací vějíř, který je podobný tomu klasickému na knedlíky, je ovšem vyroben z termoplastu
  • nádoby pro uvaření vajec (na tvrdo, omeleta, i sázená vejce)
  • nádoba na přípravu POPCORNU (pozor, zrníčka pukají při vysoké teplotě, příprava není tedy možná v každé nádobě do mikrovlnky vhodné – musí odolat více než 110°C)