Jak vybrat mrazák

Před nákupem mrazničky je vždy nutné si určit priority co od mrazáku očekáváte. Základními kritérii pro výběr mrazničky jsou spotřeba energie, rozměry, objem, kvalita a v neposlední řadě cena.

Při výběru mrazáku je vždy důležité myslet na ekonomii provozu, a ne se vždy orientovat pouze na základě pořizovací ceny. Velmi často se setkáváme s tím, že kvalitní, často o nemnoho dražší mrazničky zákazníkovi ušetří peníze. Proto je vhodné se držet osvědčených značek, specialistů v oboru se kterými spolupracujeme, jako jsou například mrazáky Hotpoint, AEG, Bosch, Electrolux, Gorenje, Haier, Liebherr, Siemens, Whirlpool a další značky.

Ekonomické náklady

Aby byla zaručena co nejvyšší ekonomičnost provozu, měl by být mrazák raději menší, ale téměř plný, než větší a využítý pouze z poloviny. Na osobu se osvědčila kapacita 40 litrů. Jste-li majiteli zahrádky nebo myslivci, hodnotu radši zdvojnásobte.

Mrazák by nikdy neměl být umístěn u zdroje tepla (topení), ale ani v místnosti, kterou vytápíte na příjemnou pokojovou teplotu. Čím nižší pokojová teplota, tím nižší je spotřeba elektrické energie. Při umístění mrazáku v bytě myslete na nepravidelný hluk, který mrazák produkuje. Proto je vhodné umístit mrazák do míst, kde netrávíte svůj čas. Vhodným řešením je chodba, vstupní hala nebo sklep. Ostatně u všech typů je uvedena klimatická třída.

 

Klimatická třída

Klimatická třída určuje ideální venkovní teplotu pro provoz mrazničky.

TřídaNázev třídyRozsah okolních teplot
SN Subnormální 10 – 32 °C
N Normální 16 – 32 °C
ST Subtropická 18 – 38 °C
T Tropická 18 – 43 °C

Jestliže jsou v technické specifikaci přístroje uvedeny třídy dvě a více, znamená to, že je určen pro celý rozsah uvedených klimatických tříd. Například pokud je uveden rozsah klimatických tříd SN-N-ST může přístroj pracovat při teplotách 10 – 38 °C (čím vyšší teplota, tím vyšší spotřeba energie).


Typy mrazáku

Podle použítí rozlišujeme základní 3 typy mrazáků pro domácnost.

Šuplíkové (skříňové) mrazáky

Šuplíkový mrazák má tvar klasické lednice, u které se dvířka otevírají tahem k sobě. Do každé přihrádky, která bývá alespoň z části průhledná, je možné vložit určitý typ potraviny a získat okamžitý přehled o množství a druhu potravin.

Obecně lze doporučit do horních pozic potraviny k okamžitému zmrazení. Nevýhodou policových mrazniček v porovnání s truhlicovými je menší objem a vyšší cena.

 

Truhlicové (pultové) mrazáky

Truhlicový mrazák nabídne při stejném objemu více místa, které může ušetřit i otevírání shora. Jsou vhodné především pro ty, kteří uchovávají větší množství potravin stejného typu. Výhodou je dobrá izolace, díky které mají nižší spotřebu energie.

Velkým mínusem je celková nepřehlednost. Částečně se výrobci snaží tento nedostatek řešit pomocí plastových zásuvek. Výběr tohoto typu mrazničky se nedoporučuje starším lidem a osobám menšího vzrůstu, pro které se stává takřka nepřekonatelným problémem dostat se k potravinám uloženým ve spodní části mrazničky.

 

Vestavné mrazáky

Vestavné mrazáky jsou určené pro vestavbu do kuchyňské linky. U vestavných mrazáků mějte na paměti, že kuchyň patří i díky vaření mezi nejteplejší místnosti, a proto se dá očekávat vyšší spotřeba elektrické energie než u truhlicových či skříňových mrazáků.