Zavařování, velké letní téma

19. 7. 2016

Jednoduchý a celkem rychlý způsob uchovávání potravin, především pak v létě, kdy máme plné zahrady ovoce a zeleniny. První co nás napadne je, že nutné budou sklenice s víčkama a zavařovací hrnec. Jedná se sice o investici do domácnosti, ale jistě se vám tato investice brzy vrátí. Domácí marmelády či kompoty vždy předčí ty zakoupené v obchodě. Ať už svoji chutí či nutriční hodnotou. A hlavně, víte co jíte!

 

 

Jak to funguje?
Uzavřeme potraviny do sklenice, která zabraňuje pronikání mikroorganismů dovnitř. Následně zahřejeme sklenice na teplotu více než 100 °C, která ničí všechny toxiny a uchovává je v nezměněném stavu při pokojové teplotě.

Zavařovat můžeme cokoliv, co potřebujeme uskladnit pro pozdější spotřebu. Z meruněk, třešní, malin, jahod, hrušek, borůvek, ostružin, rybízu, ale i pomerančů může být skvělý džem či osvěžující kompot. Také zeleninu nesmíme opomenout a to především, u nás tak oblíbené okurky. My Češi je rádi zakousneme k čemukoliv. Na houby nebo maso jsou zavařovací sklenice také často využívané. A ta nezaměnitelná chuť zavařeného masa je pro mnohé pochoutkou a může být i určitou obměnou na našem jídelním stole.

 

Zavařovací hrnce
Vybírat můžeme ze tří druhů hrnců. V podstatě jde o materiál použitý při výrobě nádoby hrnce a dále pak následné funkce. Hrnce mohou být plastové, smaltované nebo nerezové. Některé jsou určené nejen pro zavařování a sterilizace, ale také pro přípravu pokrmů nebo nápojů. Jejich součástí by měla být světelná kontrolka, termostat a regulace teploty. Mohou mít také např. výpustný kohout, tyto hrnce lze použít i pro nápoje.

 

Mezi top prodávané se řadí svojí dlouhou životností zavařovací hrnce Bielmeier. Jejich údržba je zcela nenáročná a obliba u zákazníků pochopitelná. Tyto hrnce se dědí mezi generacemi. Ale klasikou na našem trhu jsou také např. výrobci Domo či Severin. Víčka, sklenice, samolepky a další příslušenství najdete také v sekci Zavařovací hrnce.

 

 




TOPlist