Tlakový hrnec Morphy Richards Pressure Cooker 48815

2. 6. 2013
 

Proč si pořídit tlakový hrnec Morphy Richards

Tlakový hrnec Morphy Richards Pressure Cooker 48815

Kdo si chce rychle připravit chutný a především zdravý pokrm, měl by si pořídit tlakový hrnec. Pokud jste na tradiční „papiňáky“ zanevřeli kvůli rámusu, zapařeným oknům, složité manipulaci nebo ze strachu o svou bezpečnost, měli byste se seznámit s moderními elektrickými tlakovými hrnci současnosti. Ty se s těmi z let minulých absolutně nedají srovnávat – jsou bezpečné a jejich užívání je navíc velmi jednoduché.
 
Určitě jste také slyšeli ty strašidelné historky, jak někomu doma tlakový hrnec vybuchnul nebo v horším případě dokonce někoho zmrzačil. Tyto případy u mnoha lidí způsobily, že tento typ hrnců z kuchyně raději odstranili, než aby se měli při každém vaření strachovat o bezpečnost své rodiny. Mnohé kuchařky a kuchaři mají dodnes z tlakových hrnců strach či respekt. Vše ale pramení ze starých výrobků z hliníku, u nichž docházelo k ucpávání ventilu. Stáří těchto tlakových hrnců je dnes odhadováno na několik desítek let a patří mezi kuchyňské veterány. Elektrické tlakové hrnce jsou víceplášťové a tak jsou na svém povrchu chladné, nijak nerachotí, nepískají, jsou bezpečné a příprava jídla velmi rychlá, zdravá a jednoduchá. Díky několikanásobnému jištění bezpečnostními ventily tak není sebemenší důvod tohoto vynikajícího pomocníka v kuchyni nemít.
 

Papiňák slaví 333 let!

Papiňák, Papinův hrnec či tlakový hrnec se jmenuje po svém vynálezci, francouzském matematikovi a fyzikovi Denisu Papinovi. Ten v roce 1679 sestrojil hrnec s velmi těsně přiléhající poklicí a bezpečnostním pístem, který zabraňoval explozi. Nejdříve byl používán v chemických laboratořích, ale Papin usiloval o jeho rozšíření do běžných kuchyní. K masovějšímu rozšíření tohoto hrnce došlo až v průběhu 20. století, takže sám autor se slávy za tento vynález nedočkal.
 

Tlakové hrnce znovu na scéně

Po několika letech útlumu v prvním desetiletí 21. století se dnes papiňáky znovu vrací na scénu a paradoxně se tak stalo ve stejnou dobu, kdy se stále větší oblibě těší tzv. pomalé hrnce. Pomalé hrnce se od těch tlakových velmi liší, dalo by se říct, že jsou dokonce jejich opakem. Jsou totiž založeny na dlouhém dušení jídla při nízké teplotě, zatímco v tlakových hrncích se potraviny vaří při vysokém tlaku a celý proces je tak výrazně rychlejší a energeticky úspornější. Díky vyššímu tlaku je umožněn var vody při vyšší teplotě, tedy okolo 130 ˚C, což zrychlí přípravu jídla až o 70%.
 

Hlavní výhody tlakového hrnce

Vaření v elektrickém tlakovém hrnci má hned několik výhod. Především je rychlé a šetrné k použitým surovinám, zachovává živiny, vitamíny, minerály a všechny chutě. Je to dáno vyšší teplotou varu, kdy můžeme připravovat potraviny při vyšší teplotě a jídlo se tak rychleji uvaří. Ušetříte až 70% času a asi 50% energie oproti běžnému vaření. Navíc vysoké teploty při tlakovém vaření zničí nežádoucí bakterie. Při přípravě pokrmu ve vlastní šťávě si jídlo zachová svou originální chuť i vůni. V kvalitním elektrickém tlakovém hrnci tak budete vařit rychleji, úsporněji a také bezpečněji. Moderní elektrické tlakové hrnce navíc umožňují také připravit si suroviny před samotným vařením – tedy osmažení cibulky, nebo zatažení osmahnutí masa. Běžná je také funkce udržování teploty, kdy hotový pokrm můžete konzumovat teplý i několik desítek minut poté co hrnec sám ukončí přípravu jídla.
 

Co je možné v papiňáku připravit?

V tlakovém hrnci je možné vařit opravdu pestrou škálu jídel. Skvěle se hodí například pro přípravu poněkud tužšího masa, které by při normálním postupu jinak jen velmi těžko změklo. Připravit tak můžete tužší plátky hovězího masa například z falešné svíčkové, které bude uvařeno za 30 až 60 minut. Při dušení pod poklicí byste museli počítat i s několika hodinami, než by bylo maso poživatelné. Také se tento hrnec často využívá pro přípravu luštěnin, které při klasickém vaření měknou velmi pomalu, někdy i několik hodin. V „tlakáči“ jsou však hotové za několik málo minut, stejně tak jako brambory. Elektrický tlakový hrnec však zprostředkuje také vaření v páře, tedy rychlejší variantu – vaření v tlakové páře. Pro tento účel jsou hrnce vybaveny jakýmsi falešným dnem na kterém je položená zelenina a pod nímž pak voda potřebná k vytvoření páry. Existují speciální kuchařky s recepty přímo určenými pro vaření v tlakovém hrnci.
 

Bezpečnost především

Dnešní moderní elektrické tlakové hrnce jsou naprosto bezpečné. Vyrábějí se ve víceplášťovém designu (MR – 3 pláště) a jsou vymyšlené tak, aby manipulace s nimi nebyla nijak složitá, přesto aby splňovala náročné požadavky na přípravu jídla jako například udržování teploty jídla. Naprostým standardem je dnes dvojitý bezpečnostní ventil, nejrůznější zámky víka. Koupí tlakového hrnce získáte ideálního pomocníka, který vnese do vaší kuchyně rozmanitost.
 
 
Recepty pro tlakové hrnce:
 
Krůtí ptáčky
potřebujeme: 4 plátky z krůtích prsíček, 4 plátky anglické slaniny, 4 okurkové řezy, 4 plátky cibule, hořčici, sůl, pepř, 3 lžíce hladké mouky, 4 lžíce oleje, 1 čajová lžička sladké papriky, 2,5 dl smetany, 2 dl vody.
 
postup: krůtí plátky lehce naklepeme, osolíme, opepříme a namažeme hořčicí. Na každý plátek položíme slaninu, okurku a cibuli. Plátky stočíme a sepneme párátkem nebo omotáme nití. Do hrnce nalijeme olej a bez poklice na něm ptáčky nejdříve lehce opečeme na funkci BROWN. Poté přidáme vodu a hrnec uzavřeme poklicí. Program vaření v tlaku nastavíme na hodnotu 20 minut. Po uplynutí času odtlakujeme ventilem páru a ptáčky vyjmeme. Do šťávy přidáme smetanu s rozmíchanou moukou, čímž vytvoříme zahuštěnou omáčku. Podáváme s rýží či bramborem.

 

 

 

 

 




TOPlist