Spousta vitamínů v každé kapce

13. 5. 2013

Jste už připraveni na léto? Mezi správnou výbavu do každé kuchyně jistě patří odšťavňovač. Je to pro nás velký pomocník pro zpracování ovoce a zeleniny a to do poslední kapičky! Léto se kvapem blíží a naše zahrady budou opět plné ovoce a zeleniny. Kdo jednou ochutná džus vyrobený z čerstvého ovoce, jen těžko se vrací ke krabicím s džusem z koncentrátu.

Výběr odšťavňovače však není vůbec jednoduchý. Rozdílné technologie poskytují různé výsledky, přičemž cenové rozpětí odšťavňovačů je také značné. Nejdostupnější a nejběžnější odšťavňovače pracují na bázi odstředivky. Ovoce je nastrouháno nebo nesekáno na menší kousky a následně je vytlačena šťáva do připravené nádoby. Je to jednoduché, rychlé a levné. Tyto odšťavňovače však nejsou vhodné pro bylinky, klíčky či semínka.

Druhou skupinou odšťavňovačů jsou tzv. šnekové. Ty pracují s mnohem menšími otáčkami a tím jsou i méně hlučné. Šroubovitá hřídel pomalu rozmělňuje vložený produkt, který pak tlačí proti sítku. Tento postup je vůči vitamínům a živinám šetrnější. Pokud vyměníme sítko za záslepku, pak lze přístroj použít mnohostranně např. k výrobě různých pyré, pomazánek a dokonce i zmrzliny. Tyto odšťavňovače mohou mít i dvě hřídele, což pro výsledek může být ještě lepší, ale také jsou výrazně dražší.


Snad v každé domácnosti je součástí kuchyně lis na ovoce nebo citrusovač. Jedná se často o malý mechanický citrusovač, jehož pomocí se získává šťáva z pomerančů nebo citrónů. Existují však také elektrické varianty. Jednodušší nahradí krouživý pohyb ruky, ty složitější mají páku. Avšak jsou také citrusovače, které dokážou získat šťávu zcela automaticky a navíc ji obohatí o olej získaný z kůry.



TOPlist