Jak vybrat sporák nebo pečící troubu

Sporák je srdcem celé kuchyně. Může být buď volně stojící plynový, elektrický nebo kombinovaný či řešený jako vestavba do kuchyňské linky = sestava varné desky a trouby.

Volně stojící sporák nebo vestavbu?

Při výběru jsou tedy rozhodující dispozice vaší kuchyně a váš osobní vkus. Volně stojící sporáky jsou nejběžněji k dispozici v šířkách 50 cm, 55 cm, 60 cm nebo 90 cm. Jsou levnější a jejich instalace je nenáročná. Nevýhodou volně stojících sporáků je vzniklá mezera mezi sporákem a linkou, která se velmi špatně udržuje.

Vestavné sporáky se zabudovávají do kuchyňské linky. Varná deska i pečící trouba mohou být odděleny jedna od druhé – pokud mají samostatné ovládání. V opačném případě se jedná o polyvalentní troubu a varnou desku, tzn., že varná deska a trouba se ovládají společně (obvykle je ovládání umístěno v troubě).

Při výběru zdroje energie je rozhodující, zda máte v dosahu plyn, nebo vyšší přívod elektřiny, který většina sporáků vyžaduje.

Volně stojící sporáky

Elektrický sporák

V případě, kdy je na vaření použita elektřina můžete vybírat ze tří typů varných ploch. Litinové, sklokeramické a indukční.

Litinové plotýnky

Nejlevněji pořídíte litinové plotýnky, jejichž nevýhodou jsou vysoké náklady na provoz. Plotýnkám velmi dlouho trvá, než se rozehřejí na provozní teplotu a poté dlouho chladnou. Tato elektrická setrvačnost je ztrátová a využití energie dosahuje nanejvýš 60 %.

Sklokeramická deska

Dalším typem je sklokeramická deska. Její plotýnky se zahřejí rychleji, dosahují plného výkonu za 15 sekund a efektivita využití energie se pohybuje kolem 70 %. Spirála pod skleněnou deskou vyzařuje teplo přímo do nádoby, je proto žádoucí, aby její velikost vždy mírně přesahovala velikost plotýnky.

Pro ekonomičtější provoz jsou používány vícezónové plotýnky, které umožňují přizpůsobit varnou zónu velikosti nádobí a tím minimalizovat energetické ztráty. Některé sklokeramické desky mají též zóny rychlejšího rozehřátí, jež většinou naleznete pod názvy Superrychlá zóna, Quick systém, HiLight zóna, Sprint start aj. Jde o zóny s přídavnými halogenovými tělesy, které se rozehřejí na plný výkon prakticky okamžitě.

Náklady lze ještě snížit použitím sklokeramické desky s infračerveným varným senzorem. Ten neustále sleduje teplotu a přizpůsobuje jí průběh vaření. Nemělo by tedy docházet k přetékání potravin díky nadbytečnému varu. Využití této funkce je možné pouze se speciálním nerez nádobím, které je k tomu uzpůsobeno, nebo musí být použita páska se senzorem, díky níž je možné kontrolovat teplotu v hrnci. Bez pásky lze vařit také, jen nebude využita funkce senzoru a úspory budou nižší.

Ovládaní sklokeramických desek může být jak mechanické, tak dotykové. U nových typů nejsou výjimkou ani elektronické ukazatele či displeje, jež informují o probíhajícím dění na varné desce. Je třeba mít na zřeteli možné způsoby zablokování dotykového displeje (dětská pojistka), aby nedošlo k nechtěnému zapnutí.

Indukční deska

Poslední novinkou u sklokeramických desek je tzv. indukce. Indukční varná deska pracuje na odlišném principu ohřevu. Teplo vzniká díky indukci pouze v prostoru dotyku hrnce s varnou deskou a ohřívá pouze vnitřek nádoby. Tím jsou minimalizovány ztráty energie a výrazně zvýšena účinnost. Nutností je použití speciálního nádobí s feromagnetickým dnem – musí obsahovat železo (ke dnu lze přiložit magnet).

Klady a zápory varných ploch

Plynové hořáky

  • + okamžitě připraveny k použití
  • + nižší náklady na provoz
  • + dobrá regulace tepla
  • – při použití kombinovaného sporáku nutnost dostupnosti jak plynu, tak elektřiny

Litinové hořáky

  • + nízká pořizovací cena
  • + v nabídce jsou i kompaktní odolné typy vhodné na cestování
  • – nízká využitelnost energie
  • – přílišná produkce zbytkového tepla

Sklokeramická deska

  • + rychlé dosažení požadované teploty
  • + nižší produkce zbytkového tepla
  • + možnost využití úsporného varného senzoru
  • – jídlo přeteklé na varnou plochu se ihned „připeče“

Indukční varná deska

  • + rychle připravena k použití
  • + téměř nulová produkce zbytkového tepla
  • + snadná údržba díky nepřipečení jídla po vytečení z hrnce – lze ji ihned otřít
  • – vyšší pořizovací cena desky i speciálního nádobí
  • – nebude možné použít skleněné, hliněné a keramické nádobí stejně jako nádobí z hliníku, mědi a mosazi

Kombinované sporáky

Patří mezi nejprodávanější. Spojují výhody dobře regulovatelných plynových hořáků (věnujte pozornost výběru mřížek hořáku, měly by být maximálně funkční a bezpečné) a elektrické trouby, která poskytne komfort při pečení.

Plynový sporák

U plynových sporáků můžeme počítat s nižší pořizovací cenou i celkovými provozními náklady. Je to dáno rychlostí ohřevu, možností dobré regulace přívodu tepla i prakticky nulovým zbytkovým teplem. Ovšem tyto výhody už neplatí u plynových trub. Zde je teplo vedeno pouze spodní částí, takže není rovnoměrné a špatně se reguluje. Negativním jevem plynu je i tendence vysoušet potraviny.

Řešením se staly sporáky v kombinaci, kdy plynové hořáky doplňuje elektrická trouba a je využito výhod obou způsobů ohřevu. Plynové hořáky dnes mohou být nerezové, osazené ochrannou mřížkou, nebo zapuštěné do tvrzeného skla. Tím je docíleno snadného přesunu hrnců a jejich dobré stability. Mnoho typů má elektrické zažehnutí hořáků a bezpečnostní pojistku, která utlumí plamen při poklesu teploty.

Vestavné pečíčí trouby

Výběr trouby

U trouby je nutné více zvažovat, kterou funkci využijete, jaký je váš životní styl a požadavky na přípravu jídla. Základem je osvětlení trouby s dostatečně velkým průhledovým sklem, které by mělo být nejméně trojitě izolováno a opatřeno funkcí ISOFRONT plus, ISOFRONT top, která snižuje teplotu čelního skla. Pak nedojde k opaření, teplota dosahuje maximálně 70 °C.

Velmi užitečnou vychytávku představuje otočný rožeň nebo teplotní sonda. Tu zapíchnete doprostřed masa, nastavíte stupeň upečení a sonda ve správnou chvíli troubu vypne – pozná kdy je maso hotové. Za zmínku stojí teleskopicky výsuvné plechy, díky nimž se nepopálíte. Existuje systém, kdy plech automaticky vyjede po otevření dvířek trouby.

Energetická náročnost je značena písmeny A – G a je vypočítána zahřátím trouby na 200 ° Celsia po dobu jedné hodiny, obvykle jde o 2 až 3 kWh.

Ovládání trouby

Ovládací panel trouby je zpravidla umístěn v její horní části, zatím výjimečně se setkáte s možností zabudovat ovládací panel do horních skříněk kuchyňské linky (speciální propojovací kabel pro takovýto typ ovládaní je u některých trub možné objednat přímo u výrobce). Z možných ovládacích systémů si můžete vybrat troubu s mechanickým, nebo elektronickým ovládáním. Jednou z výhod elektronického ovládání je jeho inteligentní řízení, které pomocí teplotních čidel umožňuje procesoru určit nejvhodnější dobu pečení i regulaci pečícího procesu.

Základní funkce vestavěné trouby

  • Plynulé nastavování teploty – elektrické trouby na rozdíl od těch plynových dokážou skvěle regulovat teplotu s přesností na 1°C
  • Klasický ohřev – klasické pečení pečiva a  koláčů (pečení shora, ze zdola nebo z obou stran)
  • Nízkoteplotní funkce – jídlo je stále udržováno teplé
  • Gril – máte rádi křupavou kůrčičku?
  • Mikrovlnka – dobrá mikrovlnná trouba dnes zvládá téměř všechny funkce jako trouba, tak proč by kuchyňská trouba nemohla používat mikrovlny? Obyčejně ale mají trouby méně funkcí než klasické mikrovlnné trouby.
  • Horkovzdušná trouba – tento typ trouby obsahuje ventilátor, který pohybuje horkým vzduchem, nebo kruhové topné těleso.
  • Programovatelné pečení – na moderních troubách lze také přednastavit jak přesně péct určitý recept, a pak už vám stačí vždy jen vybrat ten správný recept.
  • Multifunkční trouby - vám umožní si vybírat mezi různými způsoby pečení. Jedná se např. o normální pečení se spodním a horním ohřevem, o pečení pouze ze spoda, případně můžete zvolit pečení s ventilátorem pro rychlejší rozehřání trouby. Konvenční pečení je ideální pro pečení z těst, zatímco pečení s  ventilátorem nebo pečení s cirkulujícím horkým vzduchem je vhodné pro přípravu pečeně.
  • Pyrolytické trouby - neboli trouby s funkcí samočištění jsou na trhu již delší dobu, nicméně novější modely s funkcí pyrolytického čištění se čistí mnohem lépe -  používají metodu rozehřátí trouby na vysokou teplotu, takže dojde ke spálení mastnoty a jídla připáleného na vnitřních stěnách trouby. V  troubě pak zůstanou jen malé hromádky zbytků, které mohou být snadno odstraněny.
  • Trouby s ventilátorem - většina elektrických trub je vybavena ventilátorem, díky němuž je pečení rychlejší, rovnoměrnější a trouba navíc nemusí být předehřívána. Jednoduchá trouba kombinovaná s grilem - U tohoto základního typu plynové nebo elektrické pečící trouby není možné používat troubu a gril současně.
  • Prosklení - Protože prosklené dveře jsou dnes standardem a prosklení zabírá velkou část přední strany trouby, je potřeba jej dostatečně odizolovat, aby zbytečně neunikalo teplo. Proto bývají dvířka odizolovány až na čtyřikrát – jednoduše čím více, tím lépe, protože ušetříte na energiích. Sklo bývá zároveň chlazeno speciálním ventilátorem, abychom předešli popálení dětí nakukujících do trouby (při pyrolitickém čištění trouby, kdy je trouba vevnitř zahřáta na 500°C, dosahuje venkovní teplota dvířek max. 60°C).

Údržba a čištění

Čištění vnitřního prostoru trouby vám usnadní funkce označovaná jako „samočištění“. Je instalována do trub, které mají stěny potaženy speciální povrchovou úpravou (nazývanou katalytické panely, PerfectClean, pyrolýza apod.), která pohlcuje mastnotu a může být snadno čištěna. Nejběžněji dvěma způsoby:

  • Pyrolytický způsob pracuje na principu krátkodobého zvýšení teploty v troubě, nečistoty jsou takřka vypáleny a po skončení procesu je třeba jen otřít dno trouby.
  • Katalytický způsob je založený na katalytické interakci složek smaltu s tuky. Tři vnitřní strany trouby jsou pokryty plechy s porézní smaltovou úpravou. Tento materiál dokáže zničit tuk ulpělý na stěnách. Po ukončení pečení stačí ponechat troubu po dobu 20 minut v „režimu čištění“ a poté setřít nečistoty. Plechy je nutné každých 5 – 6 let vyměnit.

Speciální programy čištění

  • Aqua Clean – odmaštění probíhá pomocí páry, která vznikne z vody v pekáči, který vložíte do trouby a několik minut necháte zahřívat. Nečistoty po dokončení procesu jednoduše setřete.
  • Fast Clean – jde o program, který pomocí samočisticí funkce (pyrolýzy) nastaví teplotu v troubě na 500 °C. Díky tomu se na prach rozpadne i ta nejtvrdší nečistota a zůstane po ní pouze malá hromádka popela. Celý program trvá pouhých 90 minut.

Užitečné funkce

  • Infrapečení – nejvýhodněji je využito při pečení masa. Maso se v podstatě ugriluje za použití ventilátoru.
  • Pizza pečení – u tohoto ohřevu je v provozu ventilátor společně s kruhovým a spodním ohřevným tělesem. Pizza se upeče opravdu do křupava.
  • Programovatelné pečení – funkce umožní nastavit přesný průběh pečení pro určitý pokrm. Při opětovné přípravě už jen stačí zvolit přednastavený program.
  • Rozmrazování – je v provozu jen ventilátor a vnitřní osvětlení. Rozmrazování je pozvolné a šetrné k potravinám.
  • Udržování teploty – (Keep Warm) jde o funkci, díky níž při minimální spotřebě udržíte pokrmy dlouhodobě ohřáté na servírovací teplotu. Můžete takto nahřívat talíře, nechat kynout těsto, nebo sušit ovoce.

 





TOPlist